Продължете към съдържанието

323 добороволци от община Елин Пелин се включиха в националната кампания „Да изчистим България заедно“

На 17 септември 2022 г. Община Елин Пелин се присъедини, като партньор на bTV, в най-мащабната и емблематична доброволческа екоинициатива у нас – „ДА ИЗЧИСТИМ БЪЛГАРИЯ ЗАЕДНО“, посветена на Световния ден на почистването.

Акцията по почистването се проведе в събота, от 08:00 до 13:00 часа, в различни населени места от общината. Местата, които бяха включени за основно почистване в кампанията бяха гробищния парк гр. Елин Пелин, Мемориален парк Лесново – Братската могила гр. Елин Пелин и автогарата в гр. Елин Пелин.

 Тази година много доброволци, спортисти и граждани от населените места в община Елин Пелин се включиха в еко инициативата. В кампанията взеха участие 323 добороволци, които почистиха 14 места и 4 нерегламентирани сметища, а общото събрано количство отпадъци от ОП „БКД – Елин Пелин“ възлиза на 4 600 кг за целия ден.

♻ Представители на спортните клубове в общината почистваха местата за спорт в града. Благодарим на участницитете, родителите и треньорите в клуб „Тендокан Айкидо Доджо Изток“ и тенис клуб СК „Спортист Петково“, които изчистиха района на общинската спортна зала „Инж. Янко Янков“ в гр. Елин Пелин. Градският стадион „Левски“ придоби по-проветлив вид, благодарение на децата и треньорите от Централен полицейски таекуон-до клуб, Футболен клуб „Левски 1923“ и Футболен клуб „Академия Мургаш“. Младите футболисти от ФК „Академия Мургаш“ и техните родители почистиха и зоната на спортната площадка „Арена Мусачево“, както и реновираха съоръженията на детската площадка, намираща се в село Мусачево. В дейностите се включиха кметът на населеното място г-н Милиян Илиев и общинският съветник г-н Александър Станоев.

♻ Около бреговете и стената на яз. Огняново районът беше почистван от 20 доброволци, с помощта на г-н Боян Игнатов, а служителите на общинското предприетие „БКД – Елин Пелин“ извозиха събраните отпадъци от района на язовира.

Община Елин Пелин подсигури необходимите чували и ръкавици на добороволците, които почистваха междублокови пространства и детски площадки в гр. Елин Пелин, както и централните зони в други населени места в общината. Желаещите доброволци се записваха за участие в акцията за почистване в регистрационна форма в Зелената платформа на Община Елин Пелин.

Обобщените резултати от кампанията в община Елин Пелин:

Брой доброволци – 323
Брой нерегламентирани сметища – 4
Брой почистени места – 14
Брой възтановени и ремонтирани съоръжения – 2
Брой места отбелязани на картата – 5
Количество събран отпадък – 4 600 кг

В рамките на проекта „Добрият пример“ bTV ежегодно подкрепя инициативата и призовава зрители и партньори да се включат в емблематичната кампания „Да изчистим България заедно“.